Logotypy EOG

Projekt współfinansowany z Funduszy EOG w ramach programu Obywatele dla Demokracji

Logo Stowarzyszenia Mocni Razem Realizator projektu

Pierniczkowanie

Pierniczkowanie

Pierniczkownaie

W Zespole Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Marcinka w Katowicach, już zapachniało świętami. Uczniowie szkoły zorganizowali smakowitą akcję dla przedszkolaków z Miejskiego Przedszkola nr 45 w Katowicach.

Do akcji przygotowywała ich Marta Węgiel animatorka w projekcie Obywatele Planety A.

Przybyłam na akcję w roli podglądacza, miałam tylko poobserwować, ale już po chwili zabrałam się do wycinania i zdobienia pierniczków z przedszkolakami.

Ciężko było się opanować….

Od początku

Kolorowo i świątecznie przedszkolaków powitali uczniowie przebrani w różne bajkowe, stroje, między stołami krzątał się renifer, a świnka zaprosiła wszystkich do wspólnego tańca.

Po zabawie przeszliśmy do dwóch pracowni technologicznych, w których uczniowie uczą się gotować. Nasi mali goście zostali podzieleni na dwie grupy, potem mycie rączek, założenie kucharskich czapek i do dzieła.

Na każdym stanowisku znajdowało się wszystko, co potrzebne do przygotowania pierniczków. Przedszkolaki miały za zadanie rozwałkować ciasto oraz powycinać z foremek różne świąteczne kształty. Pięciolatki świetnie sobie radziły, pod nadzorem i z pomocą starszych kolegów. Na blachach pojawiały się powycinane serduszka, gwiazdki, sanie, renifery czy ludziki. Bo my wiemy jak się robi pierniczki i co daje się do ciasta- opowiadały przedszkolaki. Pomagamy w domu!- Chwalili się mali kucharze.

Każda praca trochę męczy, dlatego była i pora na odpoczynek, i drugie śniadanie. W czasie, kiedy w piekarniku piekły się pierniczki, przedszkolaki z apetytem zajadały przygotowany przez uczniów poczęstunek. Było smacznie i zdrowo, największym powodzeniem cieszyły się owocowe szaszłyki.

Po spałaszowaniu przysmaków, trzeba było dokończyć kulinarne dzieło. Wszystkie buzie były uśmiechnięte! Łyżki poszły w ruch, przedszkolaki zaczęły polewać pierniczki lukrem, czekoladą. Posypywały je ozdobami, a rączki i buzie były podobnie przyozdobione.

Przedszkolaki opowiadały, że są z grupy smerfów. Teraz każdy z nich wyglądał jak smerf Łasuch. Na talerzach zaczęły pojawiać się przyozdobione pierniczki, do tego pięknie pachniało. Po zakończeniu pracy zjedliśmy kilka pierniczków, ale reszta poszła do torebek, aby pokazać w domu świąteczne dzieło. Podziękowaliśmy sobie za wspólną pracę oraz zaproszenie do szkoły.

To była udana akcja, spędziliśmy miło czas. Pierniczki są dowodem wspólnie wypracowanego dzieła, oprócz mąki do ciasta dodaliśmy cierpliwość, wraz z miodem uśmiech, z jajkiem pomoc. To też są ważne składniki, które trzeba dodać do każdej pracy, aby efekt był niesamowity.

Do tekstu dołączam świąteczny przepis na pierniczki. Smacznego!

Pierniczki z miodem

Składniki:

  • 50 dag margaryny
  • 15 dag miodu
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Zarumienić 4 łyżki cukru i zalać je połową szklanki wrzącej wody. Tak przygotowany karmel wlać do miodu, dodać rozpuszczoną margarynę i wymieszać. Jajka ubić z resztą cukru, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika, karmel z miodem i dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach. Piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Pierniczkowych Świąt!

Przepis pochodzi z książki Wielka Encyklopedia Kuchni Polskiej, z wydawnictwa Dobra Kuchnia.